ROMANTINKA MINDHAHÁLIG

“Csak kétféleképpen élheted az életed.Vagy abban hiszel, hogy a világon semmi sem varázslat,vagy abban, hogy a világon minden varázslat." (Albert Einstein)

 
Kincsek a tenger mélyéből
 
Ha tengerparton pihenünk, érdemes megkóstolni a különféle tengeri herkentyűket, amelyek nem pusztán ízletesek, de legtöbbje oly mértékben egészséges, hogy gyógyászati célokra is alkalmazzák.

Halolajok


Kezdjük rögtön a halakkal, amelyek értékes olajából táplálékkiegészítőt készítenek kapszula formájában. Ezeket itthon is megtalálhatjuk a boltokban, de egy ízletes halvacsora formájában élvezetesebben hozzájuthatunk. Válasszunk valamilyen olajos halat, olyat, mint a lazac, a pisztráng, a makrella vagy akár a tonhal, amelyek magas omega-3 zsírsavat tartalmaznak, s legtöbbjük ezen felül még vitaminokban is bővelkedik. A tudósok megfigyelték, hogy a mediterrán vidékeken, vagy akár az eszkimóknál, ahol bőségesen fogyasztanak halat, sokkal kevesebb a szívbetegség, mint egyéb tájakon, s ez elsősorban a telítetlen zsírsavaknak köszönhető. Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsav ugyanis csökkenti a koleszterin szintet, és vérhígító hatása is van. Ez együttesen segít megelőzni a szív és érrendszeri problémákat, hiszen segítségével a vér szabadabban kering a vérfalakban, a szív vérellátása javul. Igen jó hatással van a szívritmuszavarok leküzdésében, immunerősítő, sőt úgy tartják még a potenciát is kedvezően befolyásolja.

Tipp: ha tehetjük, fogyasszunk hetente legalább kétszer valamilyen halételt. Tengeri halak közül a mélyfagyasztottat válasszuk, ez frissebb, mint az árusoknál kapható, hiszen a kifogás után rögtön lefagyasztották, míg utóbbi a szállításnál vesztett frissségéből. Ha erre nincs módunk, étkezés közben kapjunk be minden nap egy halolaj kapszulát.

Kagyló


A kagylóról úgy tartják királyi csemege, egyes vidékeken, főleg Franciaországban, nyersen is előszeretettel fogyasztják. Pontosabban csak fogyasztották, mígnem napjainkban a tudósok már óva intenek ettől. A kagyló, mint kiderült átszűri magán a tengervizet, így tisztítja, s pont ezért baktériumokat és hepatitisz vírusokat tartalmazhat. A főzés során azonban mindezek eltűnnek, s marad csupán a jótékony hatás, és persze a remek íz. Gondoljunk csak a paellára, vagy egy tál fehérborban párolt fekete kagylóra, ami tengerparti nyaralásnál kihagyhatatlan. A kagyló azonban nem csak az ízlelő bimbóinkat és a fantáziánkat mozgatja meg, de a berozsdásodott izületeket is. Az étkek sorában ebben található a legtöbb glükozamin, ami nem más, mint az izmok, porcok kenőanyaga, s ez igen jótékonyan hat az erős fizikai munkát végzők, sportolok, vagy idős emberek mozgásszervi bántalmaira. Ezen kívül sok kovasavat is tartalmaz, ami a csontokat és a kötőszövetet erősíti. A kagylóban is van omega-3 zsírsav, de éppúgy megtalálható benne számtalan vitamin és ásványi anyag is. A kagylók közül kiemelkedik a zöld kagyló, amit kapszulába zárva is fogyaszthatunk, de készül belőle balzsam is, amit külsőleg kenegethetünk a fáradt, fájó testrészekre. Míg pár éve még az a nézet uralkodott, hogy kagylót csak „r” betűs hónapokban szabad fogyasztani, így szezonja szeptembertől februárig tartott, ma már egész évben élvezhetjük ízét és gyógyító hatását.

Tipp: a kagyló magas glükóz tartalma reumás betegségek kiváló gyógyszere, de sajnos arra nincs mód, hogy annyit fogyasszunk belőle, amennyi kifejthetné áldásos hatását, ezért célszerű naponta háromszor egy-egy kagyló kapszulát bekapni, hogy visszanyerjük fiatalos, egészséges lendületünket.

Alga


Az alga ez az egysejtű moszatféleség nemcsak a tengerben, de az édesvizekben is fellelhető, s habár nem nevezhető a gourmand-ok csemegéjének, kenhetjük külsőleg, vagy fogyaszthatjuk belsőleg, mindenképpen csodát tesz. Az legfeljebb Woody Allen filmjében fordulhatna elő, hogy egy tengerparti tavernába betérve egy adat algát rendelünk, mégis a tenger kincsei közé tartozik, hiszen a legtöbb táplálék kiegészítő fő alkotóeleme. A mai stresszel átitatott világunkban különös jelentőséggel bír a nyomelemek pótlása, az idegességgel ugyanis ezek nagy mennyiségben távoznak a szervezetből, s erre az egyik természetes mód az alga fogyasztása, hiszen köztudottan igen magas a nyomelem tartalma. A nyomelemek persze a méregtelenítésben is szerepet játszanak, s ha ehhez még hozzávesszük, hogy az algának a szerves jód és klorofil tartalma is jelentős, akkor elmondhatjuk, hogy még az öregedést is elodázhatjuk vele, az immunrendszerünket erősíti, véd a különféle baktériumoktól, amelyek különösen a strandolásnál, tengeri fürdőzésnél leselkednek ránk.

Tipp: mindezen jó tulajdonságok mellett, különösen ajánlott vegetáriánusoknak, mert szerves formában tartalmaz vasat, s így elkerülhetik a húshiányból adódó vérszegénységet. Fogyókúrák remek kiegészítője, hiszen a fehérjéktől a vitaminokig és ásványokig minden megtalálható benne, ugyanakkor a kilók számát nem szaporítja.

Kaviár


A tengeri csemegék gyöngyszeme a fekete és vörös kaviár. Ki hinné, hogy egykoron a szegények eledele volt, a ma például már aranyárban mért beluga kaviár is, ami a világon a leghíresebb és legdrágább kaviárfajta. A legfinomabbnak ítélt beluga kaviár nagysága akár borsószemnyi is lehet. Éppen borsos ára miatt a kaviárt, és nem csak a belugát, de szerényebb társait is többnyire az ünnepi asztalokon tálalják, pedig nem csupán íze megnyerő, de igen magas a vitamin és ásványi anyag tartalma is. A kaviár azonban nem csak belsőleg, de külsőleg is jótékonyan hat, s ezt a kozmetikai ipar is kihasználja, ezeknek az ára hasonlóan magas, mint magának a kaviárnak. A vízhiányos, fáradt, seborrhea-ás bőrrel csodákat tesz, serkenti a kollagén termelést, fokozza rugalmasságát, így késlelteti az öregedést, s éppen ezért a fiatalság elixírjeként is emlegetik a kaviáros krémeket, szérumokat. S, ha már a bőrrel ilyen csodákat tesz, mi sem természetesebb, a fodrászok is szeretnék kihasználni kedvező hatását. Egy angliai luxus szalonban kisebb vagyonért egy kellemes szarvasgombás samponos mosás után beluga kaviárból készült pakolást tesznek a hajra, hogy tündöklően fényes, a hajvégekig egészséges frizurával dicsekedhessenek vendégeik. A pletykák szerint jó néhány sztár is előszeretettel látogatja az intézményt, ahol míg a pakolás hat, pezsgő mellett kaviárt csemegézhetnek a látogatók, hogy külsőleg-belsőleg feltöltődjenek vitaminokkal és ásványi sókkal.

A tenger ajándékai: ízletes, egészséges finomságok
  
A tengerpari nyaralás kihagyhatatlan része, hogy megkóstoljuk a „tenger gyümölcseit“. Nem árt azonban odafigyelni néhány dologra annak is, aki egyébként kedveli ezeket a finomságokat, és annak is, aki először csemegézik belőlük.

A jelszó: frissesség


A halak, rákok, kagylók, polipok rendkívül gazdagok fehérjében, így a nagyon könnyen romlandó élelmiszerek közé tartoznak. Ezért csak a friss alapanyagból, frissen készített fogásokból szabad választani.

Hogyan lehet megállapítani a frisseséget?

Egyszerűen. Csak menjünk az orrunk után, szó szerint. Ahonnan kellemes, sós tengeri illatot, illetve a frissen sülő étel fokhagymás, citromos illlatát érezzük, oda bátran betérhetünk. Divat, hogy az étterem előterében ott sorakoznak a halak, kagylók, rákok, szépen jégágyra fektetve, azonban ezeknek is friss tenger illatuk kell legyen. Jó tudni, hogy az osztriga – melyet gyakorlatilag nyersen fogyasztanak – frissesége onnan állapítható meg a legjobban, hogy amikor a citromot rácsöpögtetik, bizony még meg kell mozdulnia!

Ha apartmanban laknak, és maguk akarják elkészíteni a halakat vagy a rákokat, a boltban is az illatok vezéreljék vásárlásukat. Ha módjukban áll, keljenek fel kora reggel és induljanak egyenesen a kikötőbe, és a halászoktól vásároljanak friss árut! Fantasztikus élmény is lesz!

Boldogító ízkavalkád


A különféle halak és kagylók, a különböző méretű rákok, és egyéb tengeri élőlények különleges ízélményekkel ajándékoznak meg minket. Annak ellenére, hogy a legtöbb helyen igen egyszerűen, kevés fűszerrel, citrommal, vagy citromfűvel, némi hagymával, vagy fokhagymával készítik el őket, mindegyiknek más és más az íze. Éppen azért nem alkalmaznak túlságosan rafinált elkészítési módokat, hogy élvezhetőbb legyen magának a húsnak az íze. Bátran válasszanak hát – bár a sokféle variáció miatt nem könnyű – az étlapról! Jó tudni azonban, hogy pl. Olaszországban, vagy Franciaországban „ a tenger gyümölcsei“ (frutta di mare, fruit de mer) elnevezés általában egy előételt takar: apró hal- és polipdarabok, kis garnélarákok, kagylók egyvelege, pikáns, citromos-olajos lében. De nagyon finom, és érdemes ezzel kezdeni a kóstolást, főleg annak, aki most ismerkedik a tenger finomságaival.


Senki se csodálkozzon, ha a lakoma után valódi boldogságérzet tölti el, sőt esetleg vágyaik is felkorbácsolódnak! A magas fehérjetartalom, és a tengeri herkentyűkben található cink igen jótékony hatással van az ember hormonháztartására: növekszik az endorfin (boldogság hormon) és a nemi hormonok termelődése. És még egészséges is! Az ízélmény mellett az ember számára az egyik legegészségesebb táplélékot is jelentik a tengeri halak, kagylók, rákok. A fehérjegazdagság és a cink mellett A, D, B12, B1, B2 vitamin, niacin, pantoténsav és E vitamin, valamint kálcium, magnézium, foszfor, vas, réz és a halakban jód is található. A halak teljes értékű fehérjéi könnyen emészthetőek, és tartalmazzák a szervezet egészséges működéséhez szükséges összes esszenciális aminosavat.

Legfőbb erényük azonban, hogy elsősorban – és nagy mennyiségben – ún. telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyek kifejezetten hasznosak: védenek az erek, közöttük a szív koszorúereinek elmeszesedése ellen, csökkentik a vérnyomást, pozitívan hatnak az inzulinra nem reagáló cukorbetegségekre, segítik megelőzni a trombózis kialakulását és csökkentik a vér triglicerid- és koleszterinszintjét is. Ráadásul a telítetlen Omega-3 zsírsav gátolja a sejtek rosszindulatú elfajulását, így csökkenti a daganatok áttétképződésének esélyét. Továbbá pozitívan befolyásolja a stressz káros következményeit (pl. a népbetegségnek számító depressziót), erősíti az immunrendszert.

De, nem árt az óvatosság sem!


Mint mindenből, a tenger gyümölcseiből is tanácsos mértékkel fogyasztani. Ha minden nap, délben is, este is ezt fogyasztják, ne csodálkozzanak, ha fehérje kiütést kapnak! A tápanyag gazdagság bizony szokatlan lehet a szervezetnek, így elég, ha 2-3 naponként iktatnak be az étekezésbe egy-egy halvacsorát. Aki valamilyen allargiában szenved, annak még óvatosabbnak kell lennie, hiszen a tengeri finomságok magasabb koncentrációban tartalmaznak hisztamint is, amely fokozhatja az allergiás tüneteket. A poratka allergiában szenvedőknek pedig tanácsos kihagynai a kagylót az étrendből.

A tengeri halak egy része higanyt is tartalmaz, így a túlzott fogyasztás megemelheti a vér higanyszintjét is, mely káros a szervezetre. A kis mennyiségű higanyt a vese kiűríti, azonban lassabban, mint a többi káros anyagot. Az utóbbi években számos cikk látott napvilágot – elsősorban Németországban – arról, hogy a tegerben „vadon élő“ kagylók hepatitis A vírus hordozók lehetnek. Az éttermek azonban ma már általában tenyésztett, ellenőrzött kagylót szereznek be, így azokból bátran fogyaszthatunk. A kikötői halászoktól ezért kagylót inkább ne vásároljanak, mert nem tudni, honnan hozzák.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 12
Heti: 171
Havi: 792
Össz.: 263 187

Látogatottság növelés
Oldal: Kincsek a tenger mélyéról
ROMANTINKA MINDHAHÁLIG - © 2008 - 2024 - romatika-mindhalalig.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »